2 Ocak 2013 Çarşamba

İlginç Hayvanlar


Boyalı Kaplumbağa

Kuzey Amerika'da en yaygın olan kaplumbağadır.Soğuk iklimde yaşayan tatlı su kaplumbağası türü olan boyalı kaplumbağalar(chrysemys picta) sonbaharda derin bir nefes alıp dibe dalarlar ve ilkbahara kadar bir daha su yüzüne çıkmazlar. Bu geçen sürede adeta kış uykusuna yatmış gibi oksijensiz bir şekilde çamura batmış halde kalırlar. Bütün omurgalıların oksijene ihtiyaç duyduğu göz önüne alınırsa, bunların çamur içinde uzun bir süre canlı kalabilmeleri ilginçtir.
Bu tür kaplumbağalar, 3°C’- de en az üç ay oksijensiz kalabilmektedirler. Sonra tamamen normal hayatlarına dönebilirler. Oksijensiz glikoliz (şeker yıkımı) ile enerjilerini sağlarlar. Oksijen yokluğu ve düşük sıcaklık sebebi ile metabolizmaları yavaşlar, dolayısıyla enerji ihtiyaçları çok azalır. Hata bu azalma kalp atış ritmini 10 dakikada bir atıma kadar düşürür; depo glikojenin harcanması yavaş olur.
Uzun süren oksijensizlik döneminde hayvanın beyin ve vücut dengeleri de bozulur; fakat bu durum yavaş gelişir. En düşük seviyede korunan fonksiyonlar, sistemi çalışır halde tutmaya yeter ve tekrar solunum başladığında ve oksijen hücrelere ulaştığında, bozulmuş olan dengeler hızla düzelir. Sonuçta normal fizyoloji tekrar sağlanmış olur.




Karadul Örümceği (Latrodectus mactans)

Dişi, çiftleşmeden sonra çoğu zaman erkeğini yediğinden dolayı karadul olarak  bilinir. Dişisi, kuvvetli bir zehire sahiptir.Örümceğin ısırması halinde  şiddetli krampları, karın kaslarının tahta sertliğinde olması, göğüste sıkıntı ve 24 saatten sonra solunum zorluğu oluşur. Her yıl karadul ısırmasından 15 insan ölmektedir.




Pigme Marmoset

Dünyanın en küçük maymun türü olan pigme marmosetler kuyruk dahil 30 santimetre uzunluğa sahiptirler. Genelde 10'lu gruplar halinde yaşayan hayvanların vucut ağırlıkları 50 veya 100 gram arasında değişir.





Aye Aye
Büyük ve geniş iki kulağı vardır. Yüzünün kısa ve çeneye doğru küçük olması onun duyma yetisinin gelişmiş olduğunu gösterir. Zaten bu sebeple kulakları yüzüne oranla büyüktür. El ve ayak parmakları çok uzundur ancak orta parmakları diğerlerine oranla üç kat daha uzundur. Ayak baş parmakları hariç tüm tırnakları uzun ve pençe şeklindedir. Böcek larvaları da hoşuna giden besin kaynaklarındandır. Kurtçukları ve larvaları yemek için sahip olduğu uzun orta parmaklarını kullanır. Ağaç gövdelerine yada dallarına orta parmağıyla vurarak böcek yumurtalarının yerini tespit eder. Onları bulduğunda ise yine orta parmağının yardımı ile beslenmesini gerçekleştirir.



Aye-Aye'ler hakkında daha geniş bilgiye sahip olabilirsiniz..



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder